4 Mart 2014 Salı

Malta 3. ve 4. Gün

Güne Sliema'daki Marks and Spencer'ın en üst katındaki MS Kitchen da kahvaltı ile başladık. Sahilde de kafeler var ama manzara burdan harika.




 Paskalya dekorasyon ve çikolataları rafları süslemeye başlamış.
Veeee gelelim Playmobil'e. Öncelikle Playmobil 40. yaşını kutlayan bir Alman oyuncak markası. Ben çocukken bunların Türk versiyonu olan Pilsanlar vardı, kardeşimle birlikte oynardık. Playmobil kaliteden ödün vermeyen bir marka ve bence her zaman popüler, çocukların yanı sıra hastası olan büyükler de var. Bir hoşuma giden yanı da sadece Avrupa'da üretimini yaptırıyor olması. Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Malta'da üretiliyor sadece ve 3000 çalışanı varmış. Daha önceden www.mutlueller.blogspot.com un blogunda okumuştum fabrika gezisine katılabileceğimizi. Ben de gelmeden önce internetten fabrika gezisine rezervasyonumu yaptırdım. Kişi başı 8,50 Euro ücret alıyorlar bu gezi için ama bu ücrete Playmobil Fun Park'ın kafesinde alacağın bir içecek ve kek/pasta dahil. Bir de mağazadan yapacağın alışverişten % 10 indirim hakkı kazanıyorsun.
Parkın girişinde bu sevimli aile karşılıyor bizi.
 Mağazada çeşit bol...


Mağazadan sonra kapalı bir oyun alanı var.


 Ve Fun Park statüsünde sayılamıyacak park. Sadece 2 kaydırak, kum havuzu ve birkaç Playmobil figürden oluşuyor. O kadar şaşırdık ki görevlilere park bu kadar mı diye sorduk.




 Kafesi çocuklar için çok güzel.



 Her yer Playmobil...



Ve bizim gibi büyük çocuklardan oluşan grubumuz ve tur rehberimizle fabrika turumuz başlıyor. 1000 kişinin çalıştığı fabrikada ve çoğu makine 24 saat görevdeymiş. Bu fabrikada ağırlıklı olarak Playmobil figürler üretiliyor bir de Playmobilin küçük çocuklar için ürettiği bir seri olan Playmobil 123. Hammaddenin eritilip kalıplara dökülmesinden, boyama, paketlenme aşamasına kadar tüm aşamaları gezdirdiler. Etrafta bir sürü minik kol, bacak ve kafa görmek çok garipti. Maalesef fabrikada fotoğraf çekmek kesinlikle yasaktı. Gezi sonrasında hatıra olarak kendimizin monte ettiği figürleri hediye ettiler.


Fabrika gezisinden sonra istikamet Zurrieq yakınlarındaki Blue Grotto. Burada da ayrı bir manzara var.


Ve St.Julian's'daki Spinola Bay'den gece manzarası.


Paceville ve gece hayatı...
Ve Malta'daki son günümüz, uçağımız öğleden sonra kalkıyor. Biz de tekrar Valetta'ya doğru yola çıkıyoruz. Hedef Upper Barrakka Gardens. Arabayı sahilde bırakıp parkın asansörü ile yukarı yani parka çıkıyoruz. Asansör için kişi başı 1 Euro ödüyoruz.


 Hergün saat 12'de buradan top atışı oluyormuş.
 St. John Katedrali

 Adanın kapı numaraları ve isimleri...

 Valetta sokaklarında biraz daha gezip havalimanına gidiyoruz. Alışverişi son dakikaya bırakanlar için epey seçenek var alanda. Tabii bir de Playmobil mağazası...

Malta 2. Gün

 Kahvaltının ardından yollara düştük. Bu arada Maltaca'da Merhaba 'Merhba' demekmiş. Bir dönem Arapların da bu topraklarda hüküm sürmesinden dolayı etkilenmiş sanırım dilleri.



Bu arada navigasyon almadık ama tabelalar o kadar yetersiz geldi ki keşke alsaydık diye düşündük.
 İstikamet Marsaxlokk. Buranın pazarı Pazar günleri kuruluyormuş, gelmişken pazarı da görelim diye bu geziyi bugüne aldık.
 Patates fiyatları bizden ucuzdu adada...


 El işi örtüler güzel ama bir o kadar da pahalı idi.
 Yine çeşit çeşit helvalar.
 Karnaval burada da buldu bizi, artık danscıları tanıdık.

 Marsaxlokk'un simgelerinden rengarenk kayıklar çok güzel bir manzara oluşturuyorlardı.
Ve kayıkların üzerindeki gözler, inanca göre kötülüklerden koruyormuş.




 Balıkçı kasabasına gelmişken öğle yemeğimizi sahildeki restorantlardan birinde yapıyoruz.
 Şimdi de eski başkent Mdina yani sessiz şehir.
 Şehre girişte hediyelikciler karşılıyor bizi. Mdina Glass mağazası, hepsi el yapımı olan ürünler birbirinden güzel.



 Mdina sokakları


 Her evin farklı bir kapı kulbu var.
 Malta nın en yüksek noktasındayız.
 Bu noktadan Malta 'ya bir göz atıp pastaları meşhur olan Fontanella Çay Bahçesinde kısa bir mola veriyoruz.

Türlü türlü pasta arasından portakallı çikolatalı olanı seçtim ama dilim çok büyükü, insan hepsini yiyemiyor.

 Mdina'dan sonra istikamet Dingli Kayalıkları denilen yer. Bize Antalya'daki falezleri andıran kayalıklardan manzara görülmeye değer.


 Yine büyük şehirlerinden olan Sliema'dayız. Tigna Point Alışveriş merkezinin bulunduğu noktadan Valetta manzarası çok güzel. Alışveriş merkezi demişken görmeye değecek bir yer değil ama yakınındaki yeni binalar Malta'nın modern yüzünü gösteriyor. Burada bulunan balkondan manzara çok güzel. Ama adanın heryeri olduğu gibi burası da oldukça rüzgarlı fazlacana kalamıyoruz.


 Gün biterken otele dönüyoruz....