1 Şubat 2024 Perşembe

CERN'ü Gezelim






 Hiç demiyorsunuz 😮 Adamlar yerin 100 m altında, 27 km çapında bir tünel yapmışlar. İçindeki süper iletken mıknatıslar sayesinde parçacıkları çarpıştırarak deneyler yapıyorlar. Sonra bu dünyanın dengesi neden bozuldu diyoruz😂

Şaka bir yana İsviçre'nin Cenevre şehrinde bulunan CERN 'ü yani Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ni gezdik ve yeni şeyler öğrenmiş olduk. 

Eğer merak edenlerdenseniz biraz uzunca bir yazı sizi bekliyor😉

📍CERN, Avrupa'nın en büyük parçacık fiziği laboratuvarına sahip.

📍Şu an 22 üye ülke var, Türkiye ortak üye statüsünde yani henüz tam üye değil.


 📍Dünyanın en büyük ve güçlü parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), aynı zamanda dünyanın en büyük makinesi olarak da biliniyor. İsviçre, Fransa ve İtalya'nın altından geçiyor.

📍Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, mevcut teorilerin aradığı birçok sorunun cevabını arıyor.

📍Şimdiye kadar ürettiği en yüksek enerji 6.8 trilyon elektro volt (TeV) olarak kayıtlara geçmiş.

📍CERN’de tam olarak ne yapılıyor?” derseniz kuruluş amacı olan “insan bilgisini hep daha ileriye götürme” ilkesine uygun sayısız araştırma yapılıyor. 

📍Mesela 1989 yılında CERN'de kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istenmiş. Daha sonra oluşturulan bu ağa dünyadan farklı  kişilerin de bağlandığı görülmüş. Böylece internet icat edilmiş olmuş.

📍Gitmeden önce nasıl gezeriz, neler görürüz diye Türkçe arama yaparlen özel okul reklamlarından başka bir bilgi bulamadım. Zeynep Can Soylu'nun sitesinden gayet güzel bilgilendirmeler okudum.

📍Öncelikle CERN'ü gezmek ücretsiz. Bizim gibi ailecek bir ziyaret yapıyorsanız önceden rezervasyon yapmak gibi bir şansınız yok.

📍Rezervasyon sadece CERN'ün WiFi sine bağlanarak oluyor. Ziyaretçi girişine girerek WİFİ'ye bağlanıyorsunuz. Ama telefonunuz açık olmalı, belirttiğiniz numaraya bir sms geliyor ve bu şekilde bağlanabiliyorsunuz. 

📍Evet internete bağlandınız, girişteki karekodu okutma zamanı. Önünüze çıkan sayfadan ne yapmak istediğinizi seçiyorsunuz.

📍İster rehberli turlara katılın( belirli saatlerde belirli kontenjan) , ister ziyaretçilere açık kısımlarda gezin, ister proton çarpıştırma futbolu oynayın.

📍Biz ailecek ikiye bölündük, bir kısmımız rehberli tura katıldı, bir kısmımız ise önce bilim şovu izledi. Revna ile ben şovdan sonra eğlenceli bilim deneyleri yaptık.

📍Bilenleriniz mutlaka vardır, 1989 yılında internet buradan yayılmış tüm dünyaya. İlk internet server'ını gördük.






📍Yine aynı binada bulunan mağaza kısmından kendinize ve sevdiklerinize hediyelikler alabilir, Big Bang isimli kafesinde bilimsel bir mola verebilirsiniz.






Hiç yorum yok: