4 Temmuz 2008 Cuma

Antandros

Antandros'taki kazı çalışmaları birkaç yıldan beri devam ediyor ama gezmek bu seneye kısmetmiş. Büyük bir hevesle yola çıkıyoruz, Edremit'ten Altınoluk'a doğru gelirken, Altınoluk girişinde hemen sağda kalıyor antik kent. Girişe geliyoruz ve kapı duvar, tel korkuluklarda gerekli hallerde aranması için bir cep telefonu numarası var. En azından ne zamanlarda gezebileceğimizi öğrenmek için numarayı arıyoruz, ilgili kişi orada bulunmaktaymış, hemen geliyor ve kapıyı açıyor. Arabayı parkedip yürümeye başlıyoruz ilk açığa çıkan villaya doğru...
Aslında buraları zeytinlik, antik kentte tesadüfen çiftçiler tarafından bulunuyor. Bizi gezdiren beyin söylediğine göre Antandros'ta yerleşimin İ.Ö. 8. yüzyılda başladığı tahmin ediliyormuş.
Kazı çalışmaları devam eden villaya varıyoruz, villa yamaçta teraslar üzerinde bulunuyor.Şehrin en zenginine ait olan villa salonunun zeminindeki mozaiklere bayıldım. Ayrıca duvarlarında yer yer alan fresklerin bazıları günümüze kadar korunagelmiş. Vaktinde güzel bir salonmuş. Villanın İ.S. 4. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.


Burası da evin odalarına açılan balkonu imiş. Balkon deniz manzaralı...
Balkonun mozaiklerinde 'Anadolu Parsı' bulunuyor.


Mermer zeminli başka bir oda

Su boruları bile mevcut...
Acaba burada ne yazıyor?

Hiç yorum yok: