2 Nisan 2009 Perşembe

Masal Gibi Spreewald


Spreewald, Brandenburg eyaletinde bulunan bir bölgenin adi. Bu bölgenin özelligi bircok kanaldan olusmasi. Berlin`den yaklasik 100 km uzaklastiktan sonra Lübbenau sehrine vardik. Burada bircok liman bulunuyor, aslinda limancik da diyebiliriz. Buradan kalkan kanolar sayesinde degisik kanal turlarina katilabiliniyor. Biz 2 saatlik Lehde turunu sectik. Lehde, Spreewald`de bulunan bir kasabanin ismi, özelligi sadece su yoluyla ulasiminin olmasi ve bircok adaciktan olusmasi. Itfaiye ya da posta hizmeti bile kanolarla yapiliyor.
Kanomuzun ilk duragi bir iskele büfe oldu.
Bu bölgenin bir özelligi de salatalik tursusunun cok meshur olmasi. Biz de bu iskele büfeden Dila ve Sena`nin cok sevdigi salatalik tursusu ve kahve aldik.
Kanomuz Lehde`de sadece yarim saat kalacakti, biz de bu kisitli zaman dilimi icinde müzesini gezdik.
Bu kasabada evler eskiden oda, ahir ve firin kismindan olusuyormus. Tüm aile bu tarz bir yatakta uyuyormus. Altta bulunan göz bir cekmece degil, cekilip yatak olan bir bölüm.
Yerel halkin giysileri bu tarzda imis.



Yumurta sergisinden...
Lehde`de bir kano duragi
Ficidan kulübe
Kanal üzerinde bir bira bahcesi

Bölgede konusulan dil ve giysileri gösteren bir harita...

Daracik kanallari ve sirin mi sirin evleri ile Spreewald bölgesi kesinlikle Berlin`e gelenlerin görmesi gereken bir yer diye düsünüyorum. Reyhan ve Yesim`e burdan sesleniyorum: "Ne zaman Berlin`e geliyorsunuz?".

2 yorum:

Reyhan dedi ki...

Reyhan da sana burdan sesleniyor:
"Berlin'e gelmek birkaç defa kısmet oldu. Hepsinde de çok çok çok güzel anlar yaşadık, güzel yerler gezdik. Bu Spreewald bölgesini de görememiş olmamıza "kısmet" diyorum. Yeni keşfettiniz oarayı. Yazılarını okurken, resimlere bakarken de içim gitti, havanın güneşli oluşu, tabaktaki turşuları Berkay'ın nasıl da kapışacağı gözümün önüne geldi :)

yesim dedi ki...

Canım keşke hemen gelebilsek. Çok çok beğendim. Ne güzel değerlendiriyorlar; heryerden açıkhava müzesi yapıyorlar. Biz de ne zaman böyle yerler olacak.