9 Şubat 2017 Perşembe

Berlin'i Gez Gez Bitmez























Berlin, gerçekten de gez gez bitiremiyeceğiniz bir şehir. İlk geldiğinizde mutlaka gezip görülecek klasik yerleri var, ben bu sefer o kısma değinmedim, eğer okumak isterseniz eski postlarıma göz atabilirsiniz. Ayrıca sürekli kendini yenileyen bir şehir, bir yıl kadar gitmeyin yine bir sürü gezecek yer bulursunuz.
Bizimkilerin hit mekanlarının başında çocuk parkları geliyor. Parklar bizde genelde olduğu gibi 3-5 yaş çocuklarına hitap etmiyor. 10-14 yaş gurubundaki çocuklara bile hitap eden park oyuncakları oluyor. Hava soğuk olduğundan Berlin halkı da parklara fazla rağbet etmemişti bu sefer.


Bugün planımda Berlin'in yakınında bir şehir olan Potsdam ziyareti var. Potsdam'da da gezip görülecek bir çok yer var. Ama biz nokta vuruşu yapacağız bu sefer. Meşhur şekerleme markası Katjes'in fabrikasını ziyaret edeceğiz. Katjes, ürettiği yumuşak şekerlerle ünlü ama bir farkı Haribo gibi hayvansal jöle kullanmıyor, 'veggie' isimli serisi bitkisel malzemelerle hazırlanıyor. 


Fabrikanın içini görebileceğimiz için çok meraklandık. 
Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz bu fabrikada size ayrılan camekanlı kısımdan üretimi izleyebiliyorsunuz. Biz orada iken laktrizli şeker üretimine başlamışlardı.



Çocuklar çoğu aşamanın makinelerle yapıldığını ama insan faktörünün de ne kadar önemli olduğunu gördüler.

Aynı zamanda bir de fabrika satış mağazaları var burada. Bizimkiler cennete düştüklerini sandılar. Farklı şeker cinslerinden gramaj ile alabileceğıniz gibi ambalaj çeşitlerinden de alabilirsiniz. 


Bu marka da burada üretiliyor. Üzüm şekerinden üretilen bu şekerlerin çeşitli modelleri var. Bu kare modelini çok seviyorlar çocuklar.
Bugün aslında hedefde çocukları bir bilim müzesine götürmek vardı. Bize Potsdam'da bulunan Extavium Potsdam isimli müzeyi tavsiye etmişlerdi. Bulunduğu adrese gittik, nedense o an gözüme umduğum şeyleri bulamıyacakmışım gibi geldi ve buraya gitmekten vazgeçtik, Berlin'e döndük. 
Berlin'deki Science Center Spectrum isimli bilim müzesine girdik. Aile bileti 17 Euro, iki yetişkin ve 3 çocuğa kadar bu fiyat. Bu bileti alınca hemen yanındaki Deutsches Technik Museum'u da ziyaret edebiliyorsunuz ama aynı gün içinde.

Bilim müzesinde her katta farklı temalar işleniyor. Bir katta ışık ve görmek temaları vardı. Isı üzerine deneylerin olduğu bir kısım. Mekanik ve hareket üzerine başka bir kat ve en sonda da müzik ve duymak temaları...
































Ayrıca bir sergi vardı müzede.Netz yani 'Ağ' isimli bir sergi. Telefon ağı, internet ağı, mesaj ağı vs...



Email ağı üzerine yapılmış bir çalışmanın sonuçları anlatılıyordu. Yıllar önce tiyatroda izlediğim 6 Derece Uzak tiyatro oyunu aklıma geldi. Bu çalışmada, birbirini tanımayan farklı ülkelerdeki iki insanın birbirine mail gönderebilmeleri için kaç kişinin aracı olduğu araştırılmış. Kimisi hedefe 5 kişi ile kimisi 3 kişi ile ulaşmış. Aslında son yıllarda facebook da bu görevi yerine getiriyor, bizlere ortak arkadaş bularak. 




 Sergide çevirmeli telefonlar da vardı. Hepsinin ayrı telefon numaraları vardı, çevirip arama yapıyorsun ve telefon çalıyor. Çocuklar bu kısmı da çok sevdiler, hayatlarında sadece dokunmatik telefon gördükleri düşünülürse çevirmeli telefonlar ile birini aramanın ne kadar uzun sürdüğünü anlamış oldular.
Yaklaşık 3 saat sürdü müze ziyaretimiz, onlara kalsa Teknik Müzeyi de gezecektik ama kapanış saati yaklaşmıştı.
Eğer yolunuz Berlin'e düşerse çocukla hangi müzeyi gezebiliriz derseniz burasını tavsiye edebilirim. Ayrıca Naturkunde Museum da çocuklar için harika bir müze.







3 yorum:

Mutlu Eller dedi ki...

Fabrika ziyaretleri her zaman çok ilginç. Ne güzel denk gelmişsiniz:)
Almanya`da müze gezmeyi çok seviyoruz, müzeler kendini yenilediğinden her defasında uğradığımız müzeler oluyor.
Berlin aklımda hep, ben gittim ama çocuklar hiç görmedi henüz.

Gezgiçler dedi ki...

Hamburg da akrabalar var sanirim, dolayisiyla oncelik oraya oluyor galiba;)
Bizimkiler de fabrika ziyaretlerini seviyorlar, tabii biz de. Bence cocuklarla yapacak cok sey bulursunuz. Berlin gercekten de gez gez bitmiyor...

Mutlu Eller dedi ki...

Hamburg`da benim değil ama eşimin ailesi var:) Sadece orda kalmıyoruz aslında, Danimarka`ya geçiliyor, Bremen, Lüneburg, Lübeck vs. çok gezdik. Geçen yaz da güneye indik. Berlin nedense kaldı her defasında:)