26 Temmuz 2009 Pazar

Ahududu ve Yaban Mersini

Hava sabahtan parcali bulutlu, yagmur yagar mi yagmaz mi bilemiyor insan. Kac gündür yer yer yagisli bir hava var. Bu pazar gününü dogal bir aktivite ile gecirelim dedik belirsiz havaya ragmen. Söyle "kendin topla kendin ye" tarzi bir ciftlige gitmeye karar verdik, buralarda "selbstpflücken" tarzi yani meyveleri kendinizin toplayabilecegi tarzda ciftlikler bol. Cilek mevsimi bitmis, simdi ahududu, elma, yaban mersini toplama sezonu imis. 

Internetten Potsdam`da "Neumann`s Erntegarten" isimli bir ciftlik bulmustum, denemekte fayda var.  Berlin`den 45 km uzaklikta imis.
Ciftlige varinca önce normal satis yaptiklari yeri geziyoruz. Ahududu(Himbeeren) ve Frenk üzümü(Johannisbeeren) tezgahta yerini almis. Ben hep frambuaz ile ahududunun ayni meyvalar oldugunu sanirdim ama frambuaz(Brombeeren) daha koyu renkli olani imis. Almancada hepsi "Beeren" ile bitiyor, o kadar cok beeren var ki; Erdbeeren, Stachelbeeren, Brombeeren, Himbeeren, Heidelbeeren, Johannisbeeren...


Iceride de yine kendi ürünlerinin satisini yapiyorlar. 
Mangalda sosis olayi

Ortaligi söyle bir teftis ettikten sonra 50 cente aldigimiz sepetimizi kolumuza takip ahududularin arasina daliyoruz. Bu is Dila`nin cok hosuna gitti, sepeti elinden birakmiyor. Hele Sena buldugunu mideye indiriyor. Toplarken yemek serbest, ye yiyebildigin kadar. Toplama islemi bitince cikista bulunan görevlilere gidiyorsunuz, tartim isleminden sonra kilo basina 5 Euro ödüyorsunuz. 


Böylece pek tanimadigimiz bu meyveyi ilk kez kendi ellerimizle toplamis oluyoruz, epey zahmetli bir ismis. Simdi marketlerde 125 graminin neden 2 Euro`ya satildigini anliyorum. 


Sirada yaban mersini parkuru var, insanlar ellerinde kovalarla gidiyorlar...

Bu da yaban mersini, Türkiye`de Karadeniz`de yetisiyormus. Giresun`da "Cali Cicegi" olarak adlandiriliyormus. Icerdigi yüksek antioksidan maddeleri ile cok sifali bir yemis imis... Dogrusu ilk kez Almanya`da tattim bu meyveyi de.
Basladik toplamaya...
Ve topladiklarimiz
Ciftlikte sosis disinda yiyecek birsey yoktu, gelmisken Potsdam`a da gidelim, yemegimizi orada yiyelim dedik. Potsdam meydaninda  bir cocuk kanalinin etkinligi vardi, bizimkiler görürde ugramadan gecilir mi?

Dila da birkac aktiviteye katildi. Karnimiz acikmisti gözümüze güzel görünen bir vietnam restorantina oturduk, kizarmis ördek yedik. Sanser Japon birasi icerek bir ilke imza atti. Sisenin arkasindaki hamileler icemez isareti ilgimi cekti, bu tür bir isareti daha önce hicbir alkollü icecekte görmemistik.
Veee evimize geldik, cocuklari uyutup hemen mutfaga girdim ve taze taze mahsüllerimizden ahududu, yaban mersini karisimi recel yapmaya koyuldum. Bakalim tadi nasil olacak?

5 yorum:

Reyhan dedi ki...

İlke ve Berkay, siz o meyveleri toplarken sizlerle birlikte olmaya nasıl da bayılırlardı...biz de tabi
aaaah-ah

yesim dedi ki...

Harika biryer daha neden Türkiye'de bu çiftliklerden yok sanki. Ahh ahh ne güzeldi sizinle gittiğimiz çilek tarlası. Ediz'de söyleyip duruyor. Yabanmersini oldukça güzel bir meyve değil mi Migros'ta 100 gr'lık paket sanırım tazesi 20 TL falandı. Artık kuruyemişçiler kurutulmuşunu satıyor rengi kırmızı hiç gerçek gelmedi.

Gezgiçler dedi ki...

En iyisi hep birlikte böyle bir ciftlik acalim:-)

Adsız dedi ki...

değerli arkadaşlar burda bahsedilen yaban mersinin hakikisinin üretimini yapmaktayız.bu üründen almak isteyenler bizi arayabilrler.
yaban mersini artık tek tuşla sofranızda.
kemal tüfekçi
05326886027

sinan dedi ki...

merhaba,

karadeniz'de organik gerçek labanmersini likapa yetiştiriciliği yapmaktayız tarladan sofraya yaban mersini ürünlerimiz bulunmakta

bilgi için www.likapa.org
slokumcu08@gmail.com
tel 506 328 2171