24 Temmuz 2009 Cuma

Cocuklarla...

Sena`ya dogumgününde aldigimiz su kanallarindan olusan oyuncagin sadece 3/2sini kurabildik minicik balkonumuza. Balkon minicik de olsa Dila ve Sena`nin suyla oynamalari icin ise yaradi sonucta. Aslinda güzel bir oyuncak ama Sena daha cok ayaklarini kanallara sokmak ve saclarini islatmak icin kullaniyor. 
Dila bu aralar Sena ile ayni giyinmek istiyor nedense. Biz de aldigimiz giysinin ikisine de uyan bedenleri varsa aliyoruz.  
Havalar Berlin`de bir öyle bir böyle. Ne tam olarak yazlik giyebiliyoruz ne de mevsimlik. Birden hava kapiyip sakir sakir yagmur yagabiliyor, ardindan günes acabiliyor. Bugün de böyle bir gündü, öglen yagmur yagdi, aksamüstüne dogru hava acti. Biz de kumlu parkimiza gittik, kumlar islak oldugu icin kumla oynamak zevkli idi.
Sena büyüklerin oynadigi park oyuncaklarina merak saldi bu aralar. 
Tek basina özgürce parkda gezinmek istiyor. Ama iki cocugu da kontrol altinda tutmak zor oluyor benim icin. Bugün park epey kalabalikti, söyle bir insanlari inceledim. Biz de bu kadar cok baba cocugunu parka götürüyor muydu? Isten yeni eve gelip cocugunu parka getirdigini düsündügüm bu anne gibi is elbisesi ile kumlara uturup uzun uzadiya cocuguyla oynuyor muydu? Yok bunlar sikilmadan usanmadan dünyanin en zevkli isi seklinde cocuklari ile oynuyorlar. 
Adamlar rahat adamlar genis mi demeli bilmiyorum ama cocuklarla parkta oynamalarini görünce insan ister istemez Türkiye`deki parklarla ve bizim anne babalarimizin cocuklarla oynama(ma)siyla karsilastirmadan edemiyor. Kumlarda emekleyen bebekler, karni üzerinde nemli kumlarda yatan cocuklar, yalinayak gezen anneler ve cocuklar, düse kalka yeni yürümeye baslayan kücük cocuklar... Agizlari burunlari kum, parkta olusan yagmur suyu birikintisinde üstlerini baslarini islatarak oynayan cocuklar. Acaba biz mi cocuklarimiza fazla yapma, etme, pis, elleme, kirlenirsin seklinde büyütüyoruz diye düsünüyorum onlarin bu hallerini görünce.
Ayrica cogu zaman sanki parkta sadece benim sesim cikiyormus gibime geliyor, "Dila dikkat et, oradan düsebilirsin.", " Sena o oyun gurubu sana göre degil, sen bu tarafa gel." gibi... Yok galiba bu Almanca otoriter bir dil cocuklar üzerinde, bir kelimeleri ile cocuklar denileni yapiyorlar. 




3 yorum:

Reyhan dedi ki...

ah, söylediklerinde ne kadar haklısın, ama bizim parkların kumları da o kadar eşsiz!! ki...
Yani çocuk kumla oynarken eline bir parça köpek kakası veya parkta geceleyen bir biracının bıraktığı bira şişesinin parçacıkları veya bol bol sigara izmariti ile karşılaşabiliyor... türk anneler bu yüzden haykırıp duruyo olabilir

yesim dedi ki...

Sana kesinkile katılıyorum Reyhan. Hatta ve hatta Göztepe parkında yabancı çocuk bakıcıların çocuğa parkta kakasını yaptırdığına ve öylece açıkta bıraktığına bile şahit olduk.
Tabii birde biz herhalde daha evhamlı bir toplumuz.

Gezgiçler dedi ki...

Kum olayainda haklisiniz. Buradada bazi parklarin kumlari oldukca kirli, hatta cam kirigi olan bile var. Ama benim deginmek istedigimi asil konu ebeveynlerin cocuklari ile oynamalari ve her hareketlerine müdahale etmemeleri...