3 Nisan 2008 Perşembe

Laufrad/Käsekuchen

Soğanlı çiçekler saksımdaki lale de nihayet açtı. Sümbüller de forma girdiler.

Bahar dalları Berlin'de tamamen açmasa da bu ağacın resmini çekmeden edemedim, çok da güzel kokuyordu çiçekleri...


Dila'mız anaokulundan gelince laufrad'ını da alıp yürüyüşe çıktık. 'Laufrad'ı sanırım yürüme bisikleti olarak Türkçe'ye çevirebilirim. Bildiğimiz iki tekerlekli bu bisikletin pedalları yok, ilk gördüğümde kullanan çocuğun zorlanmasından dolayı hiç alınacak birşey değil diye düşünmüştüm. Daha sonra etrafta laufradların sayısı artınca ve kullanımı zor olmayan bir bisiklet olduğunu anlayınca fikrim değişti. Ve Dila'ya komşumuz Gülbahar 2. yaşgünü hediyesi olarak aldı. Tabii Dila hemen kullanamadı, önce ayakları yere değmiyordu ve binmeye korkuyordu, zamanla alıştı şimdi ise hızlanıp iki ayağını da havaya kaldırarak dengede gidebiliyor. Galiba 2 tekerlekli bisiklete binmeye hazır artık.

Yağmur bir yağıyor, bir duruyor. En büyük keyfimiz ise su birikintilerine girmek, nasıl olsa plastik çizmelerimiz var...

Burası da mahallemizin fırını ve pastanesi, Backerei Süss. Dila hanım ne alsam diye vitrinine bakıyor, en sonunda Käsekuchen'da karar kıldı. Bizdeki ismiyle cheesecake, gerçi bu da ingilizcesi ama nedense bizde bu isimle tanınıyor.

Benim burada öğrendiğim Alman usulü Käsekuchen tarifi şöyle:

Malzemeler:
  • 750 gr Süzme Yoğurt
  • 5 yemek kaşığı Un
  • 5 yemek kaşığı İrmik
  • 125 gr Margarin
  • 4 Yumurta
  • 375 gr Tozşeker
  • 1 paket Vanilya
  • 1 paket Kabartmatozu
  • 1 adet Limonun Suyu
  • 125 gr Kuru Üzüm

Yapılışı:

Önce kuru üzüm haricindeki tüm malzemeler karıştırılır, daha sonra karışıma kuru üzüm de eklenir. Yağlanmış yuvarlak bir kaba karışım dökülerek önceden 170-180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kada pişirilir. Aslında pişip pişmediğini anlamanın en güzel yolu kürdan ile kontrol etmek. Eğer kürdana hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: