1 Mayıs 2008 Perşembe

Tatil

Bugün burada resmi tatil idi. Okullar yarın da kapalılar. Çoğu kişi işyerinden de izin alarak Cuma gününü birleştirip 4 günlük tatil yaptı, şehirde dolayısıyla biraz boşaldı.
Biz de genelde evde idik, biraz parka gittik öğleden sonra.

Bugün bilgisayarı şöyle bir kurcalarken kullanmadığım dosyaları temizliyeyim dedim ve 2005 yılında hazırladığım bir yazı ile karşılaştım. Bu yazı Türkiye'de bir anne-çocuk dergisinde yayınlanmıştı. Hatırlıyorumda bu yazıyı hazırlamaya yeğenimiz Benjamin Berkay'ın 6. doğumgününe katıldıktan sonra karar vermiştim. Yazının bir kısmını almanca dergilerden çeviri yaparak hazırlamıştım. Benim gördüğüm, alıştığım doğumgünlerinden çok farklı gelmişti Benjamin Berkay'ın doğumgünü.

Bloguma bu yazımı ekliyeyim istedim...

Çocuğumuzun doğumgünü öncesinde acaba bu sene ne yapsak, nerede kutlasak, ne pişirsek telaşını hepimiz yaşıyoruz. Ya da anne-babalar için en önemli olan ilk doğumgününde neler yapmalıyız? Bu konuda yardımcı olacagini düsündügüm sevgili küçüğünüzün ilk üç doğumgünü için bazı kutlama fikirleri sunmak istedim.

Aileden kim ya da kimler mutlaka doğum gününde bulunmalı?


Eğer eviniz/kutlama yapilacak yer küçükse çok fazla çocuk davet etmeyin. En iyi kural; çocuk kaç yaşına basıyorsa o kadar çocuk davet etmektir. 1. doğumgünü için en çok 3 çocuk, 2. ve 3. doğumgünleri içinse 4 ya da 5 çocuk davet edilebilir. Çocuğunuz yeteri kadar büyükse, davetli listesini kendisinin oluşturmasına izin verebilirsiniz.







Akraba ve yakın arkadaş çevresini ne zaman davet etmeliyim?
Esas olarak çocukların doğumgünü partisine sadece çocuklar davet edilmelidir. Diğer akraba ya da yakın arkadaş gurubunuzu bir başka gün davet edebilirsiniz. Ayrıca çocukları tek başlarına oyun oynamaları için bırakmak yerine küçük bir program hazırlamak faydalı olacaktır. Bu programı hazırlarken oyunların yanı sıra çocukları sakinleştirecek elişi ve düşünce oyunları gibi etkinlikler de düşünülmelidir.


Küçük misafirlere ne ikram etmeliyiz?
Bir çocuk doğumgününde yiyecekler başrolü oynamaz. Eğer yemekli bir doğumgünü partisi düşünüyorsanız küçük misafirleriniz sosis,köfte, pizza gibi pişirilmesi basit yiyeceklerden mutlu olacaklardır. Bir sürü patates kızartmayı da unutmayın. İçecek olarak meyva suları veya kakao idealdir.


Anneler için ne hazırlamalıyım (genelde 4 yaşına kadar olan çocukların anneleriyle gelecekleri unutulmamalı)?
Anneler için ekstra masa hazırlanmasına gerek yoktur, çay ya da kahve yanında çocukların yiyeceklerinden ya da hazırlayacağıniz kanepelerden ikram edebilirsiniz.


Şarkılar ve şarkılı oyunlar olmalı mı?
Bir çocuk doğumgününde eğlenceli oyunlar olmalıdır. Oyunlar doğumgünü partisinin ne kadar eğlenceli olacağını belirleyen faktörlerdendir. Her oyundan sonra küçük şampiyona aburcuburdan ziyade küçük bir ödül verilebilir. Bu çok pahalı olmayan minik bir oyuncak olabilir.

Yemek faslından sonra çocuklarla küçük oyunlar oynanabilir. Evde yapılan kutlamalar için şarkılar, parmak oyunları ve dans oyunları uygun olacaktır. Önceden çocuk şarkılarının olduğu kaset ya da CD'lerden edinebilirsiniz. Birlikte şarkı söylemek çocukların çok hoşuna gidecektir. Eğer uygun yeriniz varsa (mesela salondaki mobilyaları bir kenara çekerek uygun alan oluşturabilirsiniz), yere sereceğiniz büyük kağıtlara çocuklar parmak boyalarla boyama yapabilirler. Bu aktivite 2-3 yaş gurubu çocukların özellikle hoşuna gidecektir.

Kısa bir kukla tiyatrosu da yine bu yaş gurubu çocukların hoşlanacağı aktiviteler arasında yer alır. İlkbahar ya da yaz mevsimine denk gelen doğumgünlerinde çocuklarla yakındaki bir parka gidilebilir ya da uygun bahçesi olanlar (apartmanınızın ya da sitenizin bahçesi de olabilir) bahçeye çıkabilirler. Çok sıcak yaz günlerinde ise şişme havuzlarda su oyunları oynanabilir.





Güzel bir masa hazırlamaya ne dersiniz?



Beklenen gün geldi çattı, sıra geldi güzel bir dogumgünü masası hazırlamaya. Mesela tuvalet kağıdı ruloları ve elişi kağıtları yardımıyla minik kuklalar yapabilir, her çocuğun tabağına bunlardan koyabilirsiniz. Bunun yanısıra şekerlemeler, küçük oyuncaklar da minik misafirlenizin hoşuna gidecektir. Renkli kağıt ya da plastik tabaklar hoş bir görünüm sağlamakla kalmaz, olası tabak kırılma tehlikesini de ortadan kaldırır. Parti ister öğleden sonra ister öğleden önce olsun menü sade olmalı. Doğumgünü pastası, bisküvi ya da kurabiye yeterli olur . Meyva da küçük çocukların elleriyle tutabilecekleri şekilde küçük parçacıklar halinde kesilerek ikram edilmelidir.


İşte size bazı davetiye örnekleri:

Doğumgünü için davet kartlarını almak yerine kendiniz çok daha yaratıcı şeyler yapabilirsiniz, içinizdeki çocuğu çıkarmaya ne dersiniz?

Sevgili.........;
Seni Cumartesi günkü doğumgünüme davet ediyorum.
Başlangıç:
Bitiş:
Eğer Pazartesi gününe kadar gelip gelemeyeceğini bildirirsen sevinirim.
Sevgilerimle...

Sevgili.........;
Gelecek Perşembe benim doğumgünüm ama dostlarımla Pazar günü kutlamak istiyorum. Umarım bize katılmak istersin.En kısa zamanda cevabını bekliyorum...
Yer:
Zaman:
Sevgilerimle...

Sevgili.........;
Gelecek Cumartesi doğumgünümü ..... Parkında piknik ve çeşitli oyunlarla kutluyoruz. Seni saat... da evden alıp... saatine kadar evine bırakacağız. Gelirken şunları yanında getirmeyi unutma.
Yedek giyecek, heyecan ve neşe
Sevgilerimle...

Merhaba.........;
......... tarihinde kutlayacağımız doğumgünü partime katılmaya ne dersin?Beraberinde neşeni ve günlük giysilerini getirmeyi unutma, çünkü kirlenebilirler.
Cevabını bekliyorum,
Görüşmek üzere....



İlk Doğumgünü

1. doğum günü için mümkünse en fazla 3 çocuk davet edin, anneleri de hesaba katmayı unutmayın . Bu yaştaki çocuklar birbirleriyle oynamaktan ziyade tek başlarına oynarlar. Ufaklıklarla ilgilenmek için mutlaka diğer annelerin yardımına ihtiyacınız olacaktır.

Minik prens ya da prensesinize sürpriz yaparak yatak odasını balonlarla süslemeye ne dersiniz? Sabah kalkıpda odasının rengarenk balonlarla dolu olduğunu görünce çok sevinecektir.

Çok kalabalık yine bu yaştaki çocukları bunaltabilir, o yüzden davet listesini hazırlarken dikkatli olmakta fayda var. Mesela doğum gününü aile ile birlikte kutlayabilir, ertesi günde çocuğunuzun birkaç arkadaşını davet edebilirsiniz.Bu yaştakiler hediye paketi açmaktan daha doğrusu kağıdın çıkardığı sesten, kağıdı parçalamaktan büyük zevk alırlar. Gelen hediyeleri onun açmasına izin verin. Muhtemelen 2-3 hediye açma işleminden sonra dikkati dağılacaktır, bırakın istediğini yapsın. Diğer hediyelerini daha sonrada açabilir.

Günün yıldızının sevdiği yiyecekler doğrultusunda onun için özel bir menü hazırlayabilirsiniz. Bu en sevdiği kavanoz mama ya da meyva olabilir.

Muhtemelen sevgili küçüğünüz sizin için çok büyük anlam ifade eden bu doğumgününü ilerde hatırlırlayamıyacaktır. Bu güzel günü ölümsüzleştirmek için bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.

Ayrıca, bir doğumgünü defteri hazırlayabilirsiniz.Doğumgününe gelenler bu deftere birşeyler yazabilir, daha küçükler birşeyler çizebilirler. Sayfalarını resimlerle ya da doğumgününden kalan balonlarla süsleyebilirsiniz. İleride bu deftere baktığında onun ilk doğumgününe ne kadar önem verdiğinizi görecektir.

Oynanabilecek Oyunlar

Saklambaç ya da yakartop tabi ki bu yaştakiler için uygun değildir. Ama pekala küçüklerin eğlenebileceği oyunlar da var.

Mum üfleme: Doğumgünü denilince akla pastadaki mumları üflemek gelir. Siz elinizdeki mumu üfleyerek söndürün, birkaç tekrardan sonra onunda mumu üflemesini sağlayın, görün bakın ne kadar mutlu olacaktır.
Emekleme: İster sizin bebeğinizi ya da davetli diğer bebekleri emekleyerek yakalamaya calışın, onlara yaklaştıkça kaçmaları için şans tanıyın, çok hoşlarına gidecektir.
Nerede nerede?: Herhangi bir oyuncağı bir örtünün altına saklayıp onu bulmasını sağlıyabilirsiniz. Bulduğunda ise alkışlıyarak ödüllendirin.

2. ve 3. doğumgünlerinde 4 ya da 5 çocuk çağrılabilir, artık çocuklar birbirleriyle diyalog kurmakta, oyun oynamaktadırlar. Akraba ya da dostlarınızı davet edip etmeyeceginize karar verin, sonuçta bu bir çocuk doğumgünü, onları başka bir günde davet edebilirsiniz.
Evde ya da dışarıda oynanabilecek oyunlardan seçmeler
Mumya Oyunu:Malzeme: Kolay kopmayan tuvalet kağıdı, (aksi takdirde oyun yarım kalır).
Oyun: Çocuklar ikili olarak eşleşirler. Amaç, eşlerden birinin diğerini en hızlı şekilde mumya gibi görününceye kadar tuvalet kağıdı ile sarmasıdır. Eşlerden mumya rolünde olan dönerek sarma işlemini kolaylaştırabilir. Bu oyunda belli bir süre sonunda en çok mumyaya benzeyen birinci olur.
Balık Avlama Oyunu: Malzeme: Elma ve iki adet leğen
Oyun: Leğenlerin içine su doldurulur ve elmalar konulur. İki grup halinde yarışan çocuklar, elleri arkada elmaları saplarından ağızlarıyla yakalamaya çalışırlar. Oyun sonunda en çok elmayı yakalayan grup 1. olur. (Oyunu evde oynayacaksanız yere bez ya da gazete sermeyi unutmayın.)Fare Avı Oyunu: Çocuklardan biri fare diğeri kedi olur. Diğer çocuklar elele tutuşarak bir çember oluştururlar, farede bu çemberin içinde durur, kedi ise dışarıda. Kedi seslenir "Farecik farecik dışarı çık", fare cevap verir "Hayır, dışarı çıkmıyorum", kedi " o zaman seni evinde yakalayacağım"der ve çocukların elele oluşturduğu çemberden içeri girmeye çalışır. Çocuklar yanyana durarak, ellerini aşağı yukarı kaldırarak kedinin içeri girmesini engellemeye çalışırlar. Kedi bir yolunu bulup içeri girince, fare yakalanmış olur ve ikisi bir sonraki kedi-fareyi seçerler.
Çılgın Tırtıl Oyunu: Çocuklar birbirinin arkasına geçerek sıra olurlar ve birbirlerinin bellerinden tutarlar, böylece uzun bir tırtıl oluşturmuşlardır. Tırtılın başındaki kuyruğunu yani en son çocuğu yakalamaya çalışır (tabii tırtıl kopmamalıdır), yakalayıncada bu sefer kuyruktaki başa geçer ve oyun tekrar başlar.
Donma Oyunu: Müzik çalarken çocuklar istedikleri gibi dans ve hareket ederler . Müzik durduğunda hepsi adeta donmuş gibi hareketsiz kalırlar. Kim müzik bittigi halde hala hareket ediyorsa oyunun dışında kalır. Oyun tek çocuk kalana kadar devam eder. Hatırlayanlar olursa bizdeki "ebe tura 1 2 3 " oyununa benzettim.
Kesekağıdı Patlatma Oyunu: Malzeme: Muhtelif sayıda kese kağıdı
Oyun: Çocuklar iki guruba ayrılırlar. Bir başlama ve bitiş çizgisi belirlenir. İlk yarışmacılar başlama düdüğü ile birlikte koşarlar ve bitiş noktasında bulunan kese kağıdını kaparlar, tekrar koşarlarken kese kağıdını bir yandan şişirip patlatmaya çalışırlar. Patlatan yarışmacı görevini bitirmiştir, patlamanın olduğu nokta 2. yarışmacının koşmaya başlama noktasıdır. Hangi grup 1. bitirirse şampiyon olur.
Kutu Devirme Oyunu: Malzeme: Boş konserve kutuları
Oyun: 6 adet boş konserve kutusunu piramit şeklinde inşa edin, çocuklarda; örneğin sünger bir topla bu piramiti belli mesafeden devirmeye çalışsınlar.
Balon Yakalama Oyunu: Malzeme: Çocuk başına 3-5 adet balon. Küçük hediyeler.
Oyun: Balonlar şişirilir ve üzerine 1-2-3 gibi küçük numalarak yazılır. Bu balonlar odaya ya da oyunun oynandığı alana yayılır. Balonların bazılarının ucunda ya da üzerinde numaralar vardır, çocuklar balonları toplamaya çalışırlar. Süre sonunda herkes balonlarındaki sayıların karşılığı hediyelerini alır.
Balon Atma Oyunu: Malzeme: Balon
Oyun: Amaç balonu en uzağa atmaktır. Çocukların işleri kolaylaşsın diye balonları şişirirken içine az miktar su koyabilirsiniz. Belli bir çizgiden balonunu en uzağa atan birinci olur.
Eşli Balon Koşuşu: Malzeme: Balon
Oyun: Çocuklar ikili olarak eşleşirler. Sırt sırta pozisyonda aralarına bir şişmiş balon konulur. Amaç, başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar balonu patlatmadan, yere düşürmeden en hızlı şekilde gitmektir.
Balon Sektirme:Malzeme: Balon
Oyun: Çocukların her birine şişmiş balon verilir. Belli bir mesafeyi balonu ellerinin üstü ile havada sektirerek katetmeye çalışırlar. Kim balonu eliyle tutar ya da yere düşürürse yanar ve oyundan çıkar.

UNUTMAYIN
  • Eğer doğumgünü için telefon yerine davetiye göndermeyi tercih ediyorsanız PTT'yi hesaba katmayı unutmayın.
  • Doğumgününde size aktivitelerde ve çocukların gözetlenmesinde yardımcı olacak birini çagırmayı unutmayın.
  • Bir paket yarabandı bulundurmayı ihmal etmeyin,unutmayın küçüklerin canı tatlıdır.
  • İlk önce doğum günü ile ilgili gerekenlerin listesi veya yapılacakların listesini önceden hazırlamak işinizi kolaylaştıracaktır.

1 yorum:

yesim dedi ki...

Eeee helal olsun arkadaşım bu kadar yazıyı yazdın mı?